جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها
شرایط کار کارگران

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

فهرست مطالب

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

مبحث دوم از فصل سوم قانون کار به موضوع مدت کار و ساعات کارکرد، کار روز و شب، کار مختلط و متناوب، نوبت کاری و شبکاری، اضافه کاری و تعطیل کاری می پردازد.

مدت و ساعات کارکرد

نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.

اضافه کار کارگران در سال جدید
نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.


طرفین می توانند با توافق یکدیگر ساعات کار را در بعضی روزها بیشتر یا کمتر تعیین کنند. مشروط به آنکه مجموع ساعات کار هفته از 44 ساعت تجاوز نکند.
کار ساعت 6 الی 22 کار روز و 22 تا 6 بامداد را کار شب و کارهایی که بخشی در روز و بخشی در شب انجام می شود را کار مختلط می نامند.

کار متناوب ساعت کاری پیوسته نداشته و کارها در فواصل مختلف روز انجام میشود. در کار متناوب از زمان شروع تا خاتمه (که با توافق طرفین و بسته به نوع کار تعیین می شود) نباید از 15 ساعت در شبانه روز بیشتر باشد. (مانند اکثر کارگاههای نانوایی و …)
فواصل تناوب در اختیار کارگر بوده و حضور او در این فواصل در کارگاه الزامی نمی باشد.

کار نوبتی

کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد.

طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند.

برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.

 کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد. طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند. برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.


همینکه در طول یکماه ساعت کار کارگر چرخش داشته باشد حتی در دو یا سه شیفت، نوبت کاری موضوعیت یافته و کارفرما مکلف به پرداخت فوق العاده نوبت کاری می باشد.

شبکاری

برای ساعت کار شب (به کارگران غیر نوبتی) 35% اضافه بر مزد ساعتی فوق العاده شبکاری پرداخت می گردد.

لازم به توضیح است که فرد توامان نمیتواند هم مستحق دریافت شبکاری باشد و هم نوبت کاری. فردی که کار نوبتی انجام میدهد فوق العاده شبکاری نمیگیرد.

اضافه کاری

مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید.

مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است.

و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.

میزان مزد اضافه کاری
 مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.


پس از انجام کار اضافی کارفرما مکلف است ظرف حداکثر 48 ساعت موضوع را به اداره کار محل اطلاع دهد تا ضرورت کار اضافی و مدت آن مشخص شود.

در صورت عدم تایید ضرورت کار اضافی توسط اداره کار، کارفرما مکلف به پرداخت غرامت و خسارت وارده به کارگر با حکم دادگاه می باشد.

شرایط کار (بخش سوم)

اگر در حال حاضر با مشکلاتی مانند رد نکردن حق بیمه توسط کارفرما، عدم دریافت حقوق، شرایط نامناسب کاری یا اخراج ناگهانی بدون قرارداد کار مواجه هستید، با کارشناسان حقوقی «کارتامین» تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا با بررسی دقیق پرونده و ارائه راهنمایی‌های تخصصی در خصوص مدارک لازم برای شکایت از کارفرما را برای شما هموار کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره ۷۶۷۹۳۳۰۱-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان با بهترین وکلای اداره کار تهران را پر کنید. همچنین برای مشاهده قراردادهای کار به بانک قراردادهای کارتامین مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
قرارداد کار (بخش اول)

قرارداد کار (بخش یک)بخش اول فصل دوم قانون کار به مبحث قرارداد کار پرداخته است. به استناد ماده 7 قانون کار «قرارداد کار عبارت است از. قرارداد کتبی یا شفاهی..(ادامه)

دامنه شمول قانون کار

به استناد ماده ۵ قانون کار، دامنه شمول این قانون شامل کلیه کارگران، کارفرمایان، نمایندگان آنان و کارآموز….

مرور زمان حقوق قانون کار!

مرور زمان حقوق قانون کار! در همين ارتباط راي وحدت رويه شماره 68 مورخ 2/5/72هيت عمومي ديوان عدالت اداري حاكي است:..

مقاوله نامه های سازمان بین‌المللی کار (ilo)

سازمان بین‌المللی کار علاوه بر مقاوله نامه که جنبه الزام در صورت پیوستن به آن دارد، توصیه نامه (recommendation) هایی نیز مصوب کرده است که بیشتر جنبه سفارشی و توصیه ای داشته و مقدمه ای برای پیوستن به مقاوله نامه ها محسوب می شود.

در کشور ما نیز ۶ مورد از این توصیه نامه ها به تصویب رسیده که عبارتند از:

راي شماره 1288 هيات عمومي ديوان عدالت اداري

ضمانت اجراي ماده 148 در عدم اقدام كارفرما جهت واريز بيمه در ماده 183 قانون كار اعلام گرديده: «كارفرماياني كه بر خلاف مفاد ماده 148 اين قانون از بيمه نمودن كارگران خود، خودداري نمايد، علاوه بر تاديه كليه حقوق متعلق به كارگر (سهم كارفرما) با توجه به شرايط و امكانات خاطي و مراتب جرم به جريمه نقدي معادل دو تا ده برابر حق بيمه مربوطه محكوم خواهند شد.»

مراحل ادعای سابقه در سازمان تامین اجتماعی

مراحل ادعای سابقه در سازمان تامین اجتماعی: سابقه بیمه و همچنین حق بیمه پرداخت شده از مهمترین موضوعات در ارائه خدمات به بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی می باشد و بیمه شدگان برای دریافت خدماتی از قبیل بازنشستگی و از کار افتادگی می بایست میزان مشخصی از حق بیمه را در مدت معین به سازمان پرداخت نمایند.فرض کنید کارفرمائی به دلایل مختلف از پرداخت حق بیمه کارکنان خودداری نموده باشد و آنان را از امتیازات و مزایای مربوط به تامین اجتماعی محروم نموده باشد. به نظر شما این تاخیر یا عدم پرداخت حق بیمه رافع مسئولیت تامین اجتماعی در قبال بیمه شده خواهد شد و بیمه شده باید از حق و حقوق خود منصرف شود؟
دستور‌العمل ادعای سوابق گذشته بیمه شدگان (539‏‏/5000 مورخ 21‏‏/6‏‏/88) در این خصوص ابلاغ گردیده است….

با کارشناسان ما در ارتباط باشید
جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.