جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها
شرایط کار کارگران

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

فهرست مطالب

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

مبحث دوم از فصل سوم قانون کار به موضوع مدت کار و ساعات کارکرد، کار روز و شب، کار مختلط و متناوب، نوبت کاری و شبکاری، اضافه کاری و تعطیل کاری می پردازد.

مدت و ساعات کارکرد

نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.

اضافه کار کارگران در سال جدید
نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.


طرفین می توانند با توافق یکدیگر ساعات کار را در بعضی روزها بیشتر یا کمتر تعیین کنند. مشروط به آنکه مجموع ساعات کار هفته از 44 ساعت تجاوز نکند.
کار ساعت 6 الی 22 کار روز و 22 تا 6 بامداد را کار شب و کارهایی که بخشی در روز و بخشی در شب انجام می شود را کار مختلط می نامند.

کار متناوب ساعت کاری پیوسته نداشته و کارها در فواصل مختلف روز انجام میشود. در کار متناوب از زمان شروع تا خاتمه (که با توافق طرفین و بسته به نوع کار تعیین می شود) نباید از 15 ساعت در شبانه روز بیشتر باشد. (مانند اکثر کارگاههای نانوایی و …)
فواصل تناوب در اختیار کارگر بوده و حضور او در این فواصل در کارگاه الزامی نمی باشد.

کار نوبتی

کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد.

طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند.

برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.

 کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد. طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند. برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.


همینکه در طول یکماه ساعت کار کارگر چرخش داشته باشد حتی در دو یا سه شیفت، نوبت کاری موضوعیت یافته و کارفرما مکلف به پرداخت فوق العاده نوبت کاری می باشد.

شبکاری

برای ساعت کار شب (به کارگران غیر نوبتی) 35% اضافه بر مزد ساعتی فوق العاده شبکاری پرداخت می گردد.

لازم به توضیح است که فرد توامان نمیتواند هم مستحق دریافت شبکاری باشد و هم نوبت کاری. فردی که کار نوبتی انجام میدهد فوق العاده شبکاری نمیگیرد.

اضافه کاری

مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید.

مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است.

و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.

میزان مزد اضافه کاری
 مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.


پس از انجام کار اضافی کارفرما مکلف است ظرف حداکثر 48 ساعت موضوع را به اداره کار محل اطلاع دهد تا ضرورت کار اضافی و مدت آن مشخص شود.

در صورت عدم تایید ضرورت کار اضافی توسط اداره کار، کارفرما مکلف به پرداخت غرامت و خسارت وارده به کارگر با حکم دادگاه می باشد.

شرایط کار (بخش سوم)

اگر در حال حاضر با مشکلاتی مانند رد نکردن حق بیمه توسط کارفرما، عدم دریافت حقوق، شرایط نامناسب کاری یا اخراج ناگهانی بدون قرارداد کار مواجه هستید، با کارشناسان حقوقی «کارتامین» تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا با بررسی دقیق پرونده و ارائه راهنمایی‌های تخصصی در خصوص مدارک لازم برای شکایت از کارفرما را برای شما هموار کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره ۷۶۷۹۳۳۰۱-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان با بهترین وکلای اداره کار تهران را پر کنید. همچنین برای مشاهده قراردادهای کار به بانک قراردادهای کارتامین مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
قانون كار و بانك ها

قانون كار و بانك ها: قبل از ملي شدن بانك ها كه بعد از انقلاب اسلامي صورت گرفته به استثناي بانك هاي دولتي مانند بانك مركزي و ملي كه تابع مقررات خاص استخدامي بودند ساير بانك ها تحت پوشش قانون كار قرار داشته اند و براي رسيدگي به شكايات مستخدمين بانك ها آيين نامه مربوط به تشكيل جلسات و نحوه رسيدگي هيات حل اختلاف مستخدمين بانك ها به تصويب رسيده بود و آيين نامه اي نيز راجع به انتخاب نماينده كاركنان بانك ها در هيات حل اختلاف مستخدمين بانك ها،وجود داشت.

ساعات کار قانونی و موظفی کارگران 1400

در ماده ۵۱ قانون کار ساعات کار هفتگی کارگران قانون کار تعیین شده است. در ماده ۵۲ قانون کار نیز ساعات کار قانونی و موظفی کارهای سخت و زیان آور و زیرزمینی تعیین شده است.

قانون کار و دهیاری ها

قانون کار و دهیاری ماده 41 آیین نامه مقرر داشته که مسئول امور مالی دهیاری بنا به پیشنهاد دهیار و تایید شورای اسلامی روستا منصوب می شود

مرخصي بدون حقوق

در مورد مرخصي بدون حقوق توافق طرفين ملاك آغـاز و وقـوع آن خواهـد بـود يعني كارفرما تكليفي به دادن مرخصي بـدون حقـوق بـه كـارگر نـدارد لـيكن در ايـن مـورد از آن ذكر شده و آن مـواردي اسـت كـه 37 استثنايي وجود دارد كه در ماده 67 قانون كار كارگر براي اداي فريضه حج واجب نياز به مرخصي بدون حقوق داشته باشد كه با توجه به بيان ماده مذكور كارفرما مكلف به پذيرش آن خواهد بود ليكن ساير مقررات در مـورد ايـن مورد جاري مي باشد.

قانون كار و كارآموزان

قانون كار و كارآموزان: مطابق ماده 5 قانون كار،كليه كارگران،كارفرمايان،نمايندگان آنان و كارآموزان و نيز كارگاه ها مشمول مقررات اين قانون هستند. به طوري كه ملاحظه مي شود در قانون كار هر گونه ابهام در زمينه شمول مقررات اين قانون نسبت به كارآموزان از ميان برداشته شده و آنان نيز از 14/12/69 تحت پوشش قانون كار قرار گرفتند….

با کارشناسان ما در ارتباط باشید
جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.