جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها

دامنه شمول قانون كار

تشخيص كارگر در دامنه شمول قانون كار از غير مشمولين اين قانون به ويژه در هيات هاي حل اختلاف از اهميت خاصي برخوردار است. مستند ما در زمينه قلمرو قانون كار و مستثنيات آن ماده 5 و ماده 188 اين قانون است كه مقرر مي دارند:

كليه كارگران،كارفرمايان،نمايندگان آنان و كارآموزان و نيز كارگاهها مشمول مقررات اين قانون هستند و اشخاص مشمول قانون استخدام كشوري يا ساير قوانين و مقررات خاص  استخدامي و نيز كارگران كارگاهاي خانوادگي كه انجام كار آنها منحصرا توسط صاحب كار و همسر و خويشاوندان نسبي درجه يك از طبقه اول وي انجام مي شود،مشمول مقررات اين قانون نخواهد بود.

کارگر مزد بگیر

به عبارت ديگر حوزه دامنه شمول قانون كار،كار تابع يعني كارمزد بگيري است اما در كار تابع نيز همه كساني كه نيروي كار خود را در مقابل ما به ازاي كار در اختيار ديگري قرار مي دهند،مشمول قانون كار به حساب نمي آيند. به اين معني كه در كار مزدبگيري افرادي هستند كه ضمن اينكه كار تابع انجام مي دهند تحت پوشش قانون كار قرار نداشته بلكه از مقررات استخدامي ديگري تبعيت مي كنند.

دامنه شمول قانون كار 1

براي تعيين قلمرو قانون كار و تشخيص اين كه افراد شاغل در كار تابع از چه نوع مقررات استخدامي تبعيت مي كنند، همواره و در همه حال توجه و دقت به مفادماده 188 قانون كار ضرورت پيدا مي كند،اين ماده در واقع ضابطه احراز و تشخيص كارگر مشمول قانون كار از غير مشمول اين قانون است.

مقررات خاص استخدامی:

به اين ترتيب هر چند قانون كار قانوني عام است و در اين زمينه شمول مقررات اين قانون به افراد در كار تابع يك اصل و قاعده است اما با توجه به وجود بعضي مقررات خاص استخدامي در جامعه كه عموما حاكم بر روابط استخدامي كاركنان دولت است،حوزه شمول قانون كار محدودتر خواهد شد.مي توان گفت در كار تابع هر جا مقررات خاص مستند به قانون ناظر بر روابط استخدامي طرفين قرارداد كار نباشد قانون كار حاكميت پيدا مي كند،در هر حال ماده 188 قانون كار قاعده و ملاك خوبي براي تشخيص است و به روشني موارد استثناي شمول عام قانون كار را بيان مي دارد.

دامنه شمول قانون كار 2

کارگاه خانوادگی

در تبصره ماده 188 قانون كار پيش بيني شده است كه حكم اين ماده مانع انجام تكاليف ديگري كه در فصول مختلف اين قانون نسبت به موارد مذكور تصريح شده است نمي باشد،تبصره فوق ناظر بر كارگاههاي خانوادگي و دستگاههايي است كه مشمول قانون كار نيستند ولي در بعضي از مواد اين قانون وظايف و تكاليف خاصي به عهده آنها قرار داده شده است.

مثلا طبق ماده 85 قانون كار،كارگاههاي خانوادگي نيز مشمول مقررات فصل چهارم اين قانون بوده و مكلف به رعايت اصول فني و بهداشت كار هستند و يا وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكي،وزارت مسكن و شهرسازي، سازمان تامين اجتماعي، سازمان تربيت بدني و …. به موجب مواد مصرحه در قانون كار مكلف به رعايت و تبعيت از مقرراتي خواهند بود كه قانونا به عهده آنها گذاشته شده است.

غير از اشخاص مشمول قانون استخدام كشوري و مشمولين مقررات خاص استخدامي ديگر و نيز كارگاههاي خانوادگي كه بر اساس ماده 188 قانون كار از دايره شمول اين قانون خارج شده اند

به موجب مواد 189و191 قانون كار فعاليت هاي كشاورزي و كارگاههاي كوچك كمتر از ده نفر را مي توان به ترتيب مقرر در مواد قانوني مزبور و با تصويب مقررات و آيين نامه مربوط در هيات وزيران از شمول بعضي از مقررات اين قانون مستثني نمود و يا كاركنان حمل و نقل زميني،هوايي و دريايي،صيادان،خدمه و معلولين به لحاظ مدت كار،تعطيلات و مرخصيها،مزد يا حقوق مشمول آيين نامه هايي خواهند بود كه حسب مورد به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد (ماده 190 قانون كار) و همچنين موادي از قانون كار متضمن مقرراتي راجع به كارگران پاره وقت،كارمزد،كارآموزان،اتباع خارجي و .. است

ضمائم قانونی این پست:
مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

2 پاسخ

  1. سلام در سال 1369 بصورت کارگر استخدام شده ام وتا پایان سال 1384 بصورت کارگر بوده و سختی کار داشتم و تایید شده است از سال 1385 با توجه به شرایط تبدیل وضعیت شده وبصورت کارمند رسمی کار میکنم آیا بر اساس ماده 188 قانون کار مدتی که بصورت کارگر بوده ام و سختی کار شاملم شده مورد قبول است یا خیر برای سختی کار رای دیوان عدالت اداری دارم

    1. سلام بله برای مدتی که کارگر قانون کاری بوده اید کلیه حقوق و مزایای ممتعلقه پا بر جاست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
نحوه محاسبه مطالبات ضمن قرارداد کار

یکی از دغدغه های اصلی کارگران و کارفرمایان نحوه محاسبه مطالبات ضمن قرارداد کار (حق مسکن، بن کارگری، اضافه کاری، تعطیل کاری، شبکاری، نوبت کاری، حق اولاد، مزد) میباشد. با ما در ادامه این پست همراه باشید…

قانون كار و شركت هاي بيمه

قبل از ملي شدن موسسات بيمه و موسسات اعتباري،غير از بيمه مركزي ايران و موسسات بيمه دولتي كه از مقررات خاص استخدامي تبعيت داشتند ساير شركت هاي بيمه مشمول مقررات قانون كار بودند.در سال 1358 لايحه قانوني ملي شدن موسسات بيمه و موسسات اعتباري به تصويب شوراي انقلاب جمهوري اسلامي ايران رسيد طبق ماده 7 لايحه قانوني فوق كليه كاركنان و موسسات بيمه كشور تا تصويب مقررات استخدامي مربوط،تابع مقررات استخدامي موجود خواهند بود…

حق بیمه قراردادهای خرید و فروش

حق بیمه قراردادهای خرید و فروش حق بیمه اینگونه از قراردادها در شعب سازمان تامین اجتماعی به شیوه‌های متنوعی محاسبه می‌گردد که می‌تواند مشمول حق بیمه‌های گوناگونی از 0 تا 7درصد و گاها با دریافت 5 الی 20 درصد بالاسری با ضریب 15درصد محاسبه گردد.

دادنامه 436 مورخ 1400.03.11 هيات عمومي ديوان عدالت اداري

ماحصل حکم:نظر به اینکه برمبنای نامه شماره ۲۱۲۹۱۱-۱۳؍۱۱؍۱۳۹۳ مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کسب نظر تشکل کارگری کارگاه در تهیه آیین‌نامه انضباط کار واجد جنبه ارشادی (و نه الزامی) اعلام شده، بنابراین نامه مذکور خلاف قانون و خارج از حدود اختیار است و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.

قانون تغيير شرايط كار چیست؟

قانون تغيير شرايط كار چیست؟ تغییر شایط کار را چگونه میتوان در کار کارگران ایجاد کرد تا منافاتی با قانون کار نداشته باشد؟ آیا تغییر مسولیت کارگر تغییر شرایط کار محسوب میشود؟ سوالاتی این …

اسناد سفید امضاء در روابط بین کارگر و کارفرما

درقانون مجازات اسلامی، از جمله مصادیق جرم خیانت در امانت، سوءاستفاده از سفیدامضاست و با انجام هر نوع رفتار خائنانه نسبت به سندی که به عنوان امانت نزد دیگری سپرده شده، جرم خیانت در امانت واقع می‌شود و به طور معمول، این خیانت از طرف کسی است که درعرف یا قانون، به عنوان امین شناخته می‌شود

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

فهرست مطالب

جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.